Välismaalt pensioni saaja maksab tulumaksu ka maksuvabalt Eesti pensionilt

Soomest teenitud suure pensioni tõttu võetakse tulumaksu ka eestlase tillukeselt Eesti pensionilt, põhjus on mulluses seadusemuudatuses, mis tõi tulumaksuseadusse proportsiooniprintsiibi.

2011. aastal vastu võetud tulumaksuseaduse muudatusse jõudis suurema kärata muudatus, mis sätestas, et kui inimene saab vähemalt 75% tulust välisriigis, siis võib ta Eestis teha mahaarvamisi vaid proportsionaalselt Eesti tulu osakaaluga kogutulus, kirjutas Eesti Päevaleht.

“Kui inimese Eesti pension moodustab kuni 25% tema poolt kogu maailmas teenitud tulust, saab ta eestis maha arvata ka kuni 25% maksuvabast tulust ning tõepoolest suurenevad nii tema Eesti pensioni maksustatav summa kui ka tulumaksusumma,” selgitas maksuameti otseste ja kaudsete maksude talituse juhataja Tiina Normak.

Muudatus on märgiline, sest puudutab kõiki, kes töötavad samal ajal nii Eestis kui ka mõnes välisriigis. Näiteks puudutab see kõiki Soomes (ja ka mujal Euroopas) töötavaid arste ja ehitajaid, kes teevad kuus kas mõne valve Eestis või töötavad aastas ühel-kahel Eesti objektil.

Kui seadust ei muudeta, puudutab see edaspidi kõiki, kes praegu töötavad välisriikides selle nimel, et teenida endale sealt parem pension.

 Оставьте комментарий